Nordvestpassasjen med Hurtigruten
– I Roald Amundsens fotspor

Bli med på en reise av de sjeldne gjennom den legendariske Nordvestpassasjen – en reise i kjølvannet av de store eventyrerne. Opplev rå og vakker natur i et område som svært få besøker. Selv i dag er det få skip som klarer å navigere seg gjennom denne ville, isolerte og arktiske passasjen i Nord-Amerika.

Dato
20. august 2019

Lengde
24 dager

Skip
MS Roald Amundsen

Pris inkluderer:

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
 • Flybillett på økonomiklasse fra København til Kangerlussuaq
 • Transport fra flyplassen til skipet i Kangerlussuaq
 • Transport fra skipet til flyplassen i Nome
 • Flybillett på økonomiklasse fra Nome til Vancouver
 • Transport fra flyplassen til hotellet i Vancouver
 • En hotellovernatting i Vancouver, frokost inkludert
 • Vind- og vanntett jakke
 • Ilandstigninger med småbåter og aktiviteter både om bord og på land
 • Profesjonelt engelsktalende ekspedisjonsteam som holder forelesninger, samt blir med på utflukter og aktiviteter
 • Gratis kaffe og te

Prisen inkluderer ikke:

 • Internasjonale flyvninger
 • Reiseforsikring
 • Bagasjeservice
 • Valgfri tips

Reiserute:

Dag 1 København/Kangerlussuaq
Dag 2 Itilleq
Dag 3 Ilulissat
Dag 4 Sisimiut
Dag 5-6 Til sjøs
Dag 7 Pond Inlet, Baffinøya
Dag 8 Lancastersundet og Devonøya
Dag 9 Beechy Island og Prince Leopold Island
Dag 10-11 Fort Ross og Bellotsundet
Dag 12 Til sjøs
Dag 13 Gjøahavn
Dag 14 Cambridge Bay, Victoria Island
Dag 15 Coronationbukta og Amundsenbukta
Dag 16 Ulukhaktokk
Dag 17 Smoking Hills
Dag 18-19 Beauforthavet
Dag 20 Point Barrow, Alaska
Dag 21-22 Til sjøs
Dag 23 Nome, Alaska / Vancouver, Canada
Dag 24 Vancouver, Canada

Dag 1. Fly nordover
Reisen starter med en flyreise fra København til Kangerlussuaq, med ankomst sent om kvelden. Flyplassen du lander på ble bygd under andre verdenskrig, da USA trengte flystripen som en utpost for fly inn i Europa. I dag er dette hovedflyplassen for internasjonale flyvninger til Grønlands mange spredte bosetninger. Kangerlussuaq betyr ”stor fjord”, og det med god grunn. Når vi går om bord, vil MS Roald Amundsen seile nesten hele fjorden (190 km) før vi kommer ut på åpent hav.

Dag 2. Vi går i land for første gang
Tidlig formiddag ankommer vi Itilleq. Den lille bosetningen ble grunnlagt på en annen øy i 1847, men ble senere flyttet en kilometer øst til der den ligger i dag – ved munningen til Itilleqfjorden, omtrent 50 km sør for Sisimut. Her bor det rundt 130 mennesker, som alle stort sett lever av jakt og fiske. Øya har ikke tilgang til ferskvann, men befolkningen har et anlegg som gjør om saltvann til ferskvann. Kirken i Itilleq har en interessant historie: Den ble bygd i Thule (Nord-Grønland) i 1930 og flyttet hit i 1963.

Den lille bygda ligger i majestetiske omgivelser, omringet av høye fjell og isbreer. Fordi polarsirkelen ligger kun 200 meter sør for bygda, blir dette stedet ofte kalt polarsirkel-byen.

Dag 3. Se hvordan isfjell blir til
Ilulissat ligger vakkert til i Ilulissatfjorden, en fjord som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. I fjordmunningen, rett utenfor byen, kan du ofte se enorme isfjell som har gått på grunn. Disse isfjellene kommer fra Jakobshavnbreen, den mest produktive isbreen på den nordlige halvkule. Isfjellene finner veien ned den 20 km lange fjorden på egen hånd, før de så driver inn i Diskobukta. Se de vakre fargene som oppstår når midnattssolen treffer isens overflate, og hør ekkolyden av isen som knitrer og rumler. I Ilulissat tilbyr vi en rekke utflukter. Her kan du bli med på en kort fottur gjennom byen og gjennom nettverket av stier i området. Du kan også bli med på båttur som tar deg tett på isen og forhåpentligvis hval. Eller, du kan bli med på en helikoptertur som gir deg fantastisk overblikk over de vakre omgivelsene.

Dag 4. En moderne bygd med gamle tradisjoner
Når vi seiler mot Sisimut, anbefaler vi at du tar en tur ut på dekk for å speide etter hval. Dette er nemlig et populært område for flere typer hval, som knølhvalen, finnhvalen, nise og vågehval. Er vi heldige, kan det også hende vi ser et stort antall sel. Grøndlandsselen er den vanligste arten man kan se i dette området. Sisimut ligger 40 km fra polarsirkelen, og er en moderne bosetning med eldgamle tradisjoner. Bli med i land for å utforske den fargerike bygda. Her kan du besøke det lille museet, kjøpe lokalt håndverk og gå tur i fjellet. Rett over Diskobukta ligger Diskoøya og bosetningen Qeqertarsuaq. Det var her Gjøa-ekspedisjonen og den andre Fram-ekspedisjonen stoppet for å ta med seg hunder og annet utstyr på vei til Nordvestpassasjen.

Dag 5-6. Vi krysser Davisstredet
Vi krysser Davisstredet, havet som forbinder Labradorsjøen med Baffinbukta. Stredet er oppkalt etter den engelske eventyreren John Davis, som ledet tre ekspedisjoner i området mellom 1585 og 1587. Han var på jakt etter en rute gjennom Nordvestpassasjen da han oppdaget Hudsonstredet. Davis var den første som satte søkelyset på muligheter for seljakt og hvalfangst i Davisstredet, og som fant ut at Newfoundlands torskefiske strakk seg så langt nord.

Dag 7. En naturperle i nord
Eventyreren Sir John Ross ga Pond Inlet navnet ”John Pond” i 1818, etter en kjent britisk astronaut. I dag er dette stedet, som heter ”Mittimatalik” på Inuktitut, et tradisjonelt inuittsamfunn på nordspissen av Baffinøya – nær den østlige inngangen til Nordvestpassasjen. Pond Inlet er omgitt av fjellkjeder med flere dusin isbreer, vakre fjorder, isgrotter og isfjell som driver i havet. Når vi kommer hit seiler vi gjennom en vakker kanal. Her ser du fjelltopper og isbreer på begge sider, som hører til Baffinøya og Bylot-øyene. På disse lengdegradene er havoverflaten frosset mesteparten av året, med unntak av den korte sommersesongen i juli. Det er i dette området du virkelig kan begynne å speide etter arktisk dyreliv, som for eksempel isbjørnen. Det kan også hende du får se store grupper narhval. Med andre ord, her starter den arktiske safarien. Når du kommer i land, får du oppleve et kulturelt høydepunkt. På kultursenteret får du nemlig se en kulturopptreden i regi av lokalbefolkningen. Om kvelden seiler vi videre i det spektakulære arktiske landskapet i Eclipse-sundet.

Dag 8. Forlatte bosetninger og dyreliv
Devonøya er verdens største ubebodde øy (Antarktis regnes som et kontinent, ikke en øy). På sørkysten av denne øya ligger Dundas, en forlatt landsby med en gammel kanadisk politileir og en rekke arkeologiske utgravninger. Bli med i land og se ruiner av gamle bygninger og et imponerende sted som tidligere var befolket av Thule-folket – stamfedrene til inuittene. Lenger vest ligger Crocker’s Bay, en stor fjord med to tidevannsisbreer ved fjordmunningen. Området har et rikt dyreliv, blant annet sel, hvalross, hvithval og narhval. Til og med isbjørn kan du få øye på i området. Tundraen rundt kystlinjen gir også gode levevilkår for polarharer og moskusokser. Dette er et perfekt område for båtturer i småbåtene våre, da du kommer enda tettere på både dyrelivet og de vakre isbreene.

Dag 9. Spennende ekspedisjonshistorie
Dagens første stopp er Beechy Island – et sted som rommer mye historie om ekspedisjonene til Nordvestpassasjen. Det var nemlig her den kjente Franklin-ekspedisjonen overvintret fra 1845-1846, noe vi vet på grunn av tre graver som er funnet langs kysten her. Den britiske ekspedisjonen ble ledet av Sir John Franklin, og er kjent for sitt tragiske utfall. To skip seilte inn i passasjen i 1845, men hverken skipene eller noen av de 129 menneskene om bord ble noen gang sett igjen – inntil 2014. September det året ble nemlig skipet H.M.S Erebus funnet. I 2016 ble det andre skipet, H.M.S Terror, funnet i relativt god stand på 24 meters dyp, 50 km unna Erebus. I oktober 2017 overlot det britiske forsvarsdepartementet vrakene til Canada. Storbritannia har bare beholdt noen få ting fra skipene. Denne avtalen anerkjenner den historiske betydningen Franklin-ekspedisjonen har for folket i Canada, og det sikrer at vrak og gjenstander blir bevart for fremtidige generasjoner. Når du kommer i land, ser du de tre gravene og ruinene etter bygningen Norhtumberland House – et bygg redningsarbeiderne bygde da de lette etter Franklin og hans menn. Den øde plasseringen av både gravene og bygningen sier noe om hvilke utfordringer ekspedisjonsmedlemmene ble møtt av i denne ekstreme villmarken. Neste stopp er Prince Leopold Island. Her blir du møtt av klipper som stiger høyt over havet. Denne øya huser imponerende 200 000 par sjøfugler!

Dag 10-11.Sterke strømninger og isfjell
Bellotsundet er en smal passasje som fungerer som en transportkanal fra Prince Reget-innløpet til Peelsundet og Franklin-bukta. Sør for kanalen ligger Boothiahalvøya – det nordligste punktet på Nord-Amerikas fastland. Sundet er omtrent 2 km bredt og har sterke strømninger som kan trekke opp til 15 km/t. Is i vannet kan gjøre det enda vanskeligere å navigere seg gjennom sundet. Som et resultat av dette, ser vi alltid an forholdene – det er viktig å unngå de sterkeste strømningene når vi seiler i dette området. Men det er ingen grunn til bekymring, MS Roald Amundsen er skredderydd for ekspedisjoner med alt nødvendig teknologisk utstyr. I tillegg har kapteinen og mannskapet om bord lang erfaring med å seile i utfordrende farvann. På østsiden av kanalen ligger historiske Fort Ross – en handelspost etablert av Hudson’s Bay Company i 1937. Det finnes fortsatt to små hytter på land som blir vedlikeholdt av den kanadiske kystvakten og som periodevis blir brukt av lokale inuitter når de er på jaktturer. Etter vi har utforsket Fort Ross, forsøker vi å seile gjennom det smale Bellotsundet. Det er faktisk i dette sundet, der Stillehavet og Atlanterhavet møtes. Når vi har krysset passasjen, forlater vi derfor Atlanterhavet og seiler inn i Stillehavet. Vi fortsetter selvfølgelig å speide etter dyreliv fra dekk. Husk, jo flere øyne som speider, jo større sjanse er det for at vi ser isbjørn – som ofte ses i dette området.

Etter vi har kommet oss trygt ut av Bellotsundet, krysser vi Victoriasundet og ankommer Coningham Bay, hvor vi bruker småbåter for å utforske området. Forhåpentligvis ser vi masse dyreliv, da denne grunne, brede bukta er et populært tilholdssted for både hvithval og isbjørn.

Dag 12. James Ross-stredet
Nyt dagen mens vi navigerer oss gjennom det 180 km lange og 50-65 km brede James Ross-sundet, som er oppkalt etter den britiske polarfareren James Clark Ross. Her seilte også Roald Amundsen med Gjøa-ekspedisjonen en gang i tiden. Sundet strekker seg mellom King William Island og Boothiahalvøya. Vi må se an været og forholdene, men forhåpentligvis blir det mulig å gå i land for å gå tur, eller utforske området i småbåter.

Dag 13. Hjertet av Nordvestpassasjen
Gjøahavn er et populært reisemål for folk som er opptatt av arktisk historie. Stedet er oppkalt etter Roald Amundsen, som overvintret her under Gjøa-ekspedisjonen. Han kalte stedet ’Den fineste lille havnen i verden’. Her tilbrakte Amundsen og resten av mannskapet hans hele to år, hvor de samlet inn forskningsdata og jaktet på karibu. Da Amundsen ankom havnen, var det ingen europeiske innbyggere her, men han var i kontakt med de lokale inuittene for å lære hvordan man overlever i polarområder. De lokale inuittene, også kalt Netsilik-inuittene, er direkte etterkommere av Thule-folket og har bodd her i over tusen år.

John Ross-ekspedisjonen, som varte fra 1829-1833, var også innom denne havnen. Det samme var Franklin-ekspedisjonen, som endte så uheldig i 1845. Med andre ord, det er ikke rart dette stedet er populært blant historieinteresserte. I dag er bosetningen kjent for sitt spennende kunst- og håndverkmiljø, som for eksempel produksjonen av vakre inuitt-klær. Stedet har også flotte kulturarenaer, som Heritage Centre, Hamlet Centre og Northwest Passage Terretorial Trail.

I årets varme måneder, når tundraen er dekket av blomster og havet ikke er dekket av is, har en rekke arktiske fugler reder i nærheten. Lom, gjess, ender, terner, snøspurv og snøugle er noen av fugleartene som holder til her. En flott flokk moskusokser bor også på øya, i tillegg til noen karibuer. Når vi ankommer, blir vi tatt godt i mot i nettopp verdens fineste lille havn.

Dag 14. Et flott fiskested
Samfunnet i Cambridge Bay ligger på sørkysten av øya Victoria Island. De lokale kaller stedet for ‘Iqaluktuuttiaq’, som betyr ”et flott fiskested”. Det er ikke så rart, da du befinner deg like i nærheten av Ekalluk-elven – en elv som er kjent for å ha en stor bestand av gigantiske røyer. Området er også kjent for andre typer fisk, sel, gjess moskusokse og karibu. Du kan også lære om arkeologi, da den enorme øya har en rekke steder som vitner om at urfolket har bodd i denne delen av Canada de siste fire tusen årene. Roald Amundsen besøkte Cambridge Bay i 1905, og i 1918 tok han denne samme ruten tilbake fra vest til øst på det nye skipet, Maud. Hudson Bay Company kjøpte deretter dette fartøyet for å bruke det som et transportskip til pelshandel, og ankom Cambridge Bay i 1921. Maud ble i årevis brukt til pelshandel, før skipet delvis sank i 1930. Maud ble faktisk bygget i Asker kommune i 1917, og i 1990 kjøpte kommunen det ødelagte skipet for én dollar. I 2018 ble det transportert tilbake til Norge.

I området her yrer det av dyreliv, blant annet karibu, moskusokse og sel. I august, når tundraen blomstrer, kryr det også av fugler her.

Dag 15. Til sjøs
Vi seiler først gjennom Coronationbukta, etterfulgt av reisen inn i Amundsenbukta. Nå legger vi bak oss de mange øyene og kanalene som en gang i tiden skapte mye forvirring for eventyrerne som la ut på røffe ekspedisjoner. Når vi seiler videre, er vi faktisk i havet som uhindret når helt frem til Nordpolen! Nyt dagen til sjøs – om bord finner du blant annet treningsrom og svømmebasseng. Du kan også delta i spennende forelesninger, eller bruke litt tid på å organisere bildene du har tatt hittil på reisen. Det blir også samlinger med ekspedisjonsteamet som oppsummerer reisen så langt, samt presenterer planen for reisen videre.

Dag 16. Kunstverk og verdens nordligste golfbane!
Ulukhaktokk, tidligere kjent som Holman, er en bosetning på vestkysten av Victoria Island – i den arktisk-kanadiske skjærgården. På grunn av den øde plasseringen har befolkningen her hatt lite med resten av verden å gjøre, og lever derfor et veldig tradisjonelt liv. Her bor det rundt 460 mennesker. I dette området finnes det mye skifer og kobber, noe lokalbefolkningen bruker til å lage ”ulus” – tradisjonelle halvmåneformede kniver. De lokale håndverkerne er også kjent for å lage tradisjonell inuitt-kunst. I tillegg er denne øde plassen også kjent for golfbanen sin, som faktisk er verdens nordligste golfbane. Hver sommer arrangeres det en fire dagers golfturnering.

Dag 17. Røykskyer!
Smoking Hills er et utrolig syn. Her stiger nemlig røyk opp fra klippene på østkysten av Cape Bathurst. Røyken oppstår som følge av lokalt brunkull – en kombinasjon av skifer og pyritt – som spontant begynner å brenne når det blir utsatt for luft, på grunn av erosjonen i åsene. I 1850 kom et redningsmannskap til området for å lete etter medlemmene av Franklin-ekspedisjonen. Fordi redningsarbeiderne fikk øye på røyken, ble et team sendt for å undersøke hva det var. De trodde nemlig det kunne være leirbål til ekspedisjonsmedlemmene, men skjønte etter nærmere undersøkelse at røyken kom fra klippene og at det ikke var noe tegn til overlevende fra ekspedisjonen. Bosetningen i nærheten av Smoking Hills heter Paulatuuq, som kan oversettes til ”kullets sted”.

Dag 18-19. Til sjøs
Late dager om bord er til for å nytes. Vi seiler gjennom Beauforthavet, oppkalt etter Sir Francis Beaufort som i 1805 utviklet en vindskala for å beskrive vindens kraft. Senere organiserte han operasjoner i søket etter Franklin-ekspedisjonen i Nordvestpassasjen. Nyt fasilitetene om bord og bruk tiden på å slappe av. Disse dagene har du god tid til å bli kjent med andre gjester om bord, og vi inviterer gjester ut på dekk for å få den beste opplevelsen av å være til sjøs.

Dag 20. Det nordligste punktet i USA
Point Barrow det nordligste punktet i Alaska (og derfor også i USA), og det er også her vi forlater Beauforthavet og seiler inn i Tsjuktsjerhavet. Vi anbefaler å speide etter dyreliv fra dekk – i dette området finnes det både grønlandshval og gråhval. Bosetningen i nærheten av Barrow har en befolkning på rundt 4000, men føles nærmest som en storby etter alle småstedene vi har besøkt tidligere på reisen. På kultursenteret i bygda kan du kjøpe kunst og håndverk, som treskjæringer, masker, parkasjakker og pelsvotter.

Dag 21-22.Seil gjennom Beringstredet
I 1728 ble Vetus Bering den første som seilte dette stredet, da naturligvis uten den komforten vi har om bord på skipet vårt i dag. Siste dagen vår til sjøs er en fin mulighet til å sortere bildene dine, sende et postkort, eller bare slappe av i salongen eller ved bassenget. Vi seiler rundt det vestligste punktet i Nord-Amerika, nemlig Cape Prince of Wales på 168°V.

Dag 23. Gullrush og jakten på medisin
Den storslåtte ekspedisjonen vår avsluttes i Nome, hvor Roald Amundsen fullførte sin første krysning av Nordvestpassasjen i 1906. I 1898 fant tre heldige svenske menn gull i Anvil Creek i nærheten, og innen ett år hadde 10 000 menn ankommet området i jakten på det samme. Vinteren 1925 ble derimot en tøff tid for folket i Nome, da et utbrudd av difteri rammet befolkningen. Fordi de bodde så langt unna resten av verden, i et område med mye snø og is, måtte de bruke hundesleder for å komme seg til Anchorage. De måtte altså reise 160 mil for å få tak i medisin. Carrie M. McLain-museet i byen har en utstilling om den lokale historien.

Om morgenen går vi i land og kjører deg til flyplassen. Herfra flyr du til Vancouver, hvor du blir kjørt til hotellet ditt for en overnatting.

Dag 24. Avslutt i vakre Vancouver
Vancouver rangeres som en av de mest miljøvennlige byene i Nord-Amerika. Byen er stappfull av kultur. Her finner du restauranter, butikker og kunst- og musikkscener i vakre, naturlige omgivelser. Hvis du vil, anbefaler vi at du blir værende i Vancouver noen dager. Vi tilbyr nemlig flere aktiviteter etter sjøreisen din. Hvis du ikke skal bli værende, kan du nyte en god frokost på hotellet før vi kjører deg til flyplassen.

 • 23 NETTER I DBL. LUGAR PR PERS.
  Fra151 800
  • Pris inkluderer
  • 22 netter i valgt lugarkategori
  • Flybillett fra København til Kangerlussuaq
  • Transport i Nome
  • Flybillett fra Nome til Vancouver
  • Transport i Vancouver
  • 1 natt i Vancouver m/frokost
  • Helpensjon om bord
  • Kaffe og te
  • Vind- og vanntett jakke
  • Ilandstigninger
  • Aktiviteter
  • Forelesninger
  • 20. august 2019
Klikk her for tilbud

Ring oss på  22 34 06 00
Fyll ut skjema nedenfor for tilbud på mail – vi skreddersyr alle tilbud etter ønske.